Lili Marleen, eeuwfeest van een schuldig lied

LM TU Dortmund
Foto TU Dortmund

 Het muzikale theaterverhaal 'Lili Marleen, eeuwfeest van een schuldig lied' vertelt het fabelachtige levensverhaal van Lili Marleen.

Op welke persoon baseerde de schrijver zich, hoe heeft het verhaal zich kunnen ontwikkelen van redelijk anoniem gedicht tot waanzinnig populair levenslied? Waarom kenden de soldaten het lied magische waarde toe? Heeft het lied de oorlog gerekt omdat het soldaten kon motiveren? Of heeft het juist de vrede versneld omdat de vijand Lili Marleen gebruikte als tegengif? Lili Marleen werd een metafoor voor de duivelse keuzes waarvoor mensen soms worden gesteld, en die schone gewetens bezoedelen. Een schuldig lied.

Inez neemt u bij de hand en leidt u, met het lied als rode draad, langs de levens van de sterren van begin 20e eeuw, langs de gevoelens van miljoenen soldaten en burgers aan alle fronten, en langs de angsten, dromen en hoop die ons allemaal nog elke dag bezighoudt. Want Lili Marleen vertelt ons veel. Over vroeger, maar ook over de angst voor oorlog en het verlangen naar vrede, en de schuldige keuzes die we daarvoor nog altijd moeten maken, in deze tijd.

Deze lezing geeft Inez ook in het Engels en Duits. 

De duur van deze lezing is 60 minuten , daarna pauze, dan nog ca 45 minuten.

Nodig is stroom,  licht en kleedruimte. Graag gebruik maken van aanwezige beamer.

Speelvlak is flexibel.


Reacties van het publiek:

Henk Popma:

Meer dan aan de hooggespannen verwachtingen voldaan Wat was ze geweldig, ook al was het vanmiddag de eerste try-out. Prachtige articulatie n wat een vertellen. Het zingen is genieten. Voortdurend wat nieuws willen doen en daarin slagen. En dan met zo’n programma dat niet alleen nostalgie is, maar ook aan het denken zet. Geschiedenis is meer dan feiten; beeldvorming en het zoeken naar de andere kant van de medaille.

Luise da Costa: nogmaals dank voor je mooie programma. prachtig samen gesteld qua historie/lied en mooi vertolkt.

Rob van Leeuwen: Wat een fantastisch programma! Een voor mij nieuw concept: geschiedenis combineren met een gezongen lied. Prachtig uitgevoerd. Ik heb genoten.

Mario & Karin: Wij waren erg onder de indruk, geweldige voorstelling!

Wynetta Themmen: Een heel mooi programma, ik heb genoten!

Alie Hoekstra: We hebben genoten! Een hele leuke middag in een enig theatertje. Wat een professioneel optreden. Prachtige liedjes en heel herkenbaar. Een heel professionele stem. Succes, heel veel succes verdient dit optreden!

Gurbe Douwstra: Juster nei de try-out west fan in nije foarstelling fan Inez Timmer. In tige boeiende muzikale lêzing oer it bekende liet 'Lily Marleen, eeuwfeest van een schuldig lied'. In bekend liet, dêr't folle mear oan skiednis en ferhaal achter sit as dat je tinke soenen. In lêzing, oanklaaid mei bylden, muzyk en lietsjes en ien fan dy lietsjes, in streektaalliet fan Lale Andersen, lit ik jûn hearre yn Radio Froskepôle. De try-out wie yn it prachtige mini-teater @itheech yn Ferwert.

Teun R.A.Simonides: Om it ien /twa wurden te sizzen: in boppeslach! (Klasse!!)

Wim Bok, Culturele Commissie Roodkerk:

Wat een professioneel optreden. Prachtige liedjes en heel herkenbaar. Een heel professionele stem.

Inez Timmer leverde de toeschouwers in het Roodkerkje met haar voorstelling: “Lilli Marleen, Eeuwfeest van een schuldig lied” een huzarenstukje.

Het onschuldig ogende liedje dat iedereen kent, ook na honderd jaar nog, zal nooit meer hetzelfde zijn na deze voorstelling.

Met dit lied als rode draad neemt Inez de toeschouwers mee naar het begin van de 20e eeuw en geeft ze ons een inkijkje in de gevoelens van miljoenen soldaten en burgers.

Omlijst door haar fenomenale zang- en acteerkwaliteiten geeft zij de toeschouwers een levensechte inkijk in de wereld van de jazz en in de levens

van Lale Andersen, Zarah Leander en Marlène Dietrich.